© Copyright Somesquerra
L'Esquerra de Crevillent | L’Ajuntament de Crevillent adjudica a Enercoop l’ús de 21 espais públics per al desplegament de la Comunitat Energètica COMPTEM
18267
post-template-default,single,single-post,postid-18267,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

L’Ajuntament de Crevillent adjudica a Enercoop l’ús de 21 espais públics per al desplegament de la Comunitat Energètica COMPTEM

És el primer ajuntament d’Espanya a licitar de manera integral l’ús de cobertes i espais municipals i posar-los al servei d’una comunitat energètica.

Es contemplen 15.000 metres quadrats de superfície destinats a albergar instal·lacions d’autoconsum col·lectiu en el nucli urbà.

L’Ajuntament de Crevillent (Alacant) ha adjudicat a la Cooperativa Elèctrica de Crevillent (matriu del Grup Enercoop) l’ús de les cobertes i espais municipals per a impulsar el desenvolupament de la comunitat energètica COMPTEM, la major del país. Això suposarà la posada en valor de 15.000 metres quadrats de superfície distribuïts en 21 edificis i espais municipals, sobre els quals s’instal·laran sistemes de producció energètica a partir d’energia solar fotovoltaica en règim d’autoconsum col·lectiu. La innovació jurídic-administrativa ha sigut present en aquest procés, que planteja com a contraprestació de l’adjudicatari la posada en servei d’una xarxa de panells digitals situats en espais públics exteriors i edificis municipals dedicats a oferir informació energètica.

DesDprés de la posada en marxa oficial de la primera cèl·lula d’autoconsum col·lectiu de la comunitat energètica COMPTEM-Crevillent, durant el desenvolupament de la Jornada “Comunitats Energètiques: Participació Ciutadana en la Transició Energètica” coorganitzada per el “Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía” (IDAE) i el Grup Enercoop, l’Ajuntament de Crevillent ha fet pública l’adjudicació de la licitació de fins a 15.000 metres quadrats de superfície destinats a instal·lar sistemes de producció energètica a partir d’energia solar fotovoltaica en règim d’autoconsum col·lectiu en el municipi, després de la seua aprovació divendres passat 17 de setembre en Junta de Govern.

Durant la citada Jornada, desenvolupada a Crevillent per tractar-se de la iniciativa més representativa en el territori nacional en el camp de les comunitats energètiques, es va presentar el nou ecosistema amb els principis generals de les línies d’ajuda dirigides a comunitats energètiques. L’acte va comptar amb l’assistència de la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen; el director general de l’IDAE, Joan Groizard ,i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, entre altres personalitats.

Aquesta adjudicació dona llum verda al desplegament integral del projecte COMPTEM (Comunitat Per a la Transició Energètica Municipal) en tot el municipi, després d’un llarg procés de licitació pública que ha resultat especialment complex per ser el primer d’aquestes característiques que es duu a terme al país, la qual cosa ha obligat a donar-li forma des del punt de vista jurídic i administratiu.

L’adjudicació comporta la concessió demanial a la Cooperativa Elèctrica de Crevillent (Grup Enercoop) de 21 espais públics municipals destinats a la instal·lació de cèl·lules d’autoconsum col·lectiu que facilitaran el desplegament de la comunitat energètica COMPTEM. Aquesta cessió d’ús contempla com a contrapartida la instal·lació de panells informatius digitals per a oferir informació energètica a la ciutadania, amb un marcat vessant pedagògic i de culturització sobre la gestió activa i l’ús responsable de l’energia, que serà compatible amb la informació institucional, cultural, esportiva i de les entitats cíviques.

Primera cèl·lula d’autoconsum col·lectiu de COMPTEM

Al novembre de 2019 el Grup Enercoop va presentar a Crevillent de manera pionera a Espanya el seu projecte de comunitat energètica COMPTEM. Aquest projecte va anar avançant durant 2020, malgrat les circumstàncies desfavorables provocades per la COVID19, fins a concretar-se en la posada en marxa de la seua primera cèl·lula pilot d’autoconsum col·lectiu, en la pedania crevillentina de El Realengo en un acte que va ser retransmés en directe des del canal de Youtube del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Joaquín Mas, director general del Grup Enercoop, assenyalava que “amb aquesta primera cèl·lula d’autoconsum hem demostrat que aquest model és viable, fins i tot per al cas més complex dels contemplats en la legislació espanyola: autoconsum col·lectiu, amb emmagatzematge energètic, a través de xarxa, amb excedents i amb compensació simplificada; i tot això concentrant 65 punts de subministrament, la qual cosa la converteix en la instal·lació amb major nombre d’usuaris del país”. Des del Grup Enercoop s’ha volgut destacar també “la importància de la innovació durant tot el procés, no sols tecnològica, sinó conceptual, normativa, en mecanismes de suport, en procediments de licitació, en fórmules de finançament, en tramitació administrativa i des de l’òptica social, unificant tots aquests conceptes sota el terme i+C, o cosa que és el mateix, innovació més ciutadania”, explica Joaquín Mas. Especialment rellevant ha sigut, continua Mas, “la labor realitzada per la direcció general d’Indústria, Energia i Mines de la Generalitat Valenciana, liderada per la seua directora Empar Martínez, també present en l’acte, que ha aconseguit en un temps rècord donar forma administrativa per primera vegada en la Comunitat Valenciana a una instal·lació d’aquesta dimensió”.

Aquesta primera experiència pilot ha permés concretar al model des del punt de vista tècnic, normatiu, jurídic, administratiu i social, i la seua viabilitat ja permet replicar la seua replicació en altres zones del municipi. De manera específica, ja es troben en desenvolupament 5 noves cèl·lules d’autoconsum col·lectiu que s’espera entren en funcionament a principis de 2022. Així, Grup Enercoop considera que, en el marc del procés de licitació ara resolt per l’Ajuntament de Crevillent, es podrà instal·lar més d’1 MW de potència fotovoltaica en el nucli urbà en els pròxims 2 anys.

El know-how adquirit ja ha despertat interés en altres poblacions o entitats, amb els qui Grup Enercoop està compartint el model, acompanyant-los en el procés de creació de comunitats energètiques, amb l’objectiu últim de reduir la factura elèctrica de la ciutadania.