© Copyright Somesquerra
L'Esquerra de Crevillent | El Grup Municipal de L’Esquerra mostra el seu suport al poble sahrauí per la preocupant situació en El Guerguerat
17964
post-template-default,single,single-post,postid-17964,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

El Grup Municipal de L’Esquerra mostra el seu suport al poble sahrauí per la preocupant situació en El Guerguerat

Són ja cinc els dies que el territori del Guerguerat, frontera entre Mauritània i el territori ocupat saharià, afronta una escalada militar que ha posat final al “alto el foc” que des de 1991 van acordar mitjançant la ONU, el regne de Marrocs i el Front Polisari. El territori del Sàhara Occidental porta esperant des d’aleshores un referèndum com a solució democràtica al conflicte. Un referèndum que no ha arribat i que es posterga en el temps sense que tinga aspecte a dia de hui de realitzar-se tal i com marcaven les resolucions de l’ ONU.

Amb estos fets queda demostrat el fracàs de la MINURSO (missió de les Nacions Unides) qui ha quedat de costat des de que l’atac a unes protestes civils en la frontera del Guerguerat detonés la represa de l’activitat militar en els territoris en disputa. Un conflicte, el dels territoris ocupats, que s’allarga des de que en 1976, l’Estat Espanyol, abandonara definitivament el territori colonial del Sàhara sense haver transferit mai la seua sobirania com a potència administradora a ulls del Dret Internacional.

Crevillent està unit al Sàhara per llaços de solidaritat entre famílies, havent-se instal·lat moltes d’elles en la localitat i havent participat en projectes com “vacances en pau” on xiquetes i xiquets passaven l’estiu a Crevillent amb famílies d’acollida. Una unió que també és política, doncs Crevillent està agermanada amb La Güera, nom homònim de l’antiga ciutat del territori ocupat (molt propera al Guerguerat), nom que actualment rep també un dels camps de refugiats en Tinduf amb qui Crevillent porta anys agermanada.

El portaveu, Josep Candela, ha manifestat que “ens trobem una vegada més amb la passivitat de la comunitat internacional respecte a un problema que es mira més des d’un prisma d’interessos particulars de cada país que de restabliment de la legalitat dels tractats internacionals que marcaven una solució pacífica. És fascinant, a la vegada que tediós, el silenci de molts. Mentre el món abandona a la seua sort als germans sahrauís, ens reafirmem en la solidaritat entre els nostres pobles i fem una crida perquè s’estenguen els pronunciaments en este sentit amb iniciatives que desborden l’àmbit local”.