| L’Ajuntament de Crevillent ha de reclamar aigua del Xúquer-Vinalopó com ha fet Albatera
15659
post-template-default,single,single-post,postid-15659,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

L’Ajuntament de Crevillent ha de reclamar aigua del Xúquer-Vinalopó com ha fet Albatera

L’Ajuntament de Crevillent ha de reclamar aigua del Xúquer-Vinalopó com ha fet Albatera

El Grup Municipal de L’Esquerra ha demanat al govern municipal que comence a fer gestions per reclamar part de l’aigua que rebrà la localitat veïna d’Albatera a través de la connexió del tram núm. 7 que connectarà el transvasament del Xúquer amb l’embassament dels Suïssos. Albatera pertany de la mateixa manera que Crevillent a la Confederació Hidrogràfica del Segura però ha tingut la possibilitat de fer esta connexió amb la conca del Xúquer gràcies a que la comunitat de regants s’abasteix de l’aqüífer de la Serra de Crevillent. Este aqüífer, des d’on històricament ha extret aigua la mina dels «Suïssos», està situat en el subsòl de la cara nord de la Serra i per tant en territori de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Des de L’Esquerra consideren que esta aportació entre diferents conques deixa a Crevillent al mig de dues poblacions, Albatera i Elx a qui li pertoca per zona, que seran beneficiades per esta nova aportació d’aigua i critica que no s’haja fet res al respecte des del consistori crevillentí mentre els ajuntaments veïns han sabut aprofitar la situació estratègica que tenen al mapa. Per a la formació d’esquerres l’Alcalde de Crevillent hauria d’intentar reunir als propietaris crevillentins que encara guarden en el seu poder dret a hores de la mina dels Suïssos i que van deixar d’utilitzar-les quan va baixar el nivell d’abastiment.

El portaveu de L’Esquerra, Josep Candela, afirma que «no podem quedar-nos com a simples espectadors quan la pedra angular sobre la qual gira la rebuda d’aigua a terres albaterenses és l’aqüífer de la Serra de Crevillent. L’Ajuntament hauria de convocar una taula amb els regants que puguen tenir drets sobre el repartiment d’hores de la mina dels Suïssos per a reclamar un percentatge d’aigua ara que els qui l’exploten tindran aportacions hídriques extra. O inclòs anar més enllà, reclamar d’una vegada els drets històrics de les mines del poble que van quedar assecades per la sobreexplotació d’este aqüífer«.

La proposta de L’Esquerra considera que l’Ajuntament hauria de ser qui faça l’arbitratge d’esta demanda perquè no siga una gestió de només una comunitat de regants o d’uns pocs propietaris. «Un transvasament és – segons Candela Muñoz- una decisió política d’interés públic i per això han de ser les institucions públiques qui donen les garanties d’aprofitament als regants perquè es veja beneficiat tant la comunitat de regants que té drets en les canalitzacions com l’agricultor que vulga comprar hores d’esta aigua«.

Per a L’Esquerra, el govern municipal dedica temps a guerres de l’aigua que no són competència local mentre els ajuntaments veïns treballen per agranar cap a casa amb decisions que sí que poden gestionar-se des de l’executiu local. Per això Candela Muñoz convoca a «centrar els nostres esforços a afavorir la nostra realitat més immediata sense mirar el color polític de les propostes«.