Tindrem una Barraca de qualitat quan la gent se senta representada

El Grup Municipal de l’Esquerra, un any més, es veu en l’obligació de denunciar les formes del govern municipal del Partit Popular a l’hora d’organitzar la Barraca musical de les festes.

L’Esquerra ha volgut relatar com s’està duent a terme la contractació d’estes festes. Primerament, l’organització està portant-se per part de la regidora Loreto Mallol (PP) i per Noelia Pomares (C’s), fruit del pacte de 2017 entre estos partits. Per tant no s’ha volgut portar el tema a les comissions de Cultura convocades setmanalment o comptar amb la resta de formacions polítiques o associacions que representen al poble de Crevillent.

Les reunions entre PP i C’s s’han donat a conéixer per les diverses notes de premsa, reunions que començaren a finals de maig i amb l’estiu pel mig, a escassos mesos de les Festes Patronals. Una feina que hauria de començar molt abans perquè s’ha de contractar diverses coses i més sabent la falta de personal administratiu que hi ha actualment a l’Ajuntament.

Estes reunions informals de les regidores amb empresaris i hostalers de la localitat va desembocar en l’eixida a concurs del contracte d’organització de la Barraca per un cost de 50.000 euros. Un contracte que per les seues característiques semblava més un vestit a mesura que un concurs públic. Només es van presentar dues empreses licitadores, una local i altra de fora. Val a dir que per les exigències del contracte l’empresa que es presentava de fora no determinava els grups locals que anaven a actuar i posava alguns que encara no han confirmat i ni si podran tocar o no. Finalment per un error merament formal a l’hora d’escriure els títols dels continguts dels sobres, els tècnics de l’Ajuntament van decidir eliminar l’oferta de l’empresa local, sent aleshores única licitadora l’empresa de fora.

Per al portaveu local de l’Esquerra, Josep Candela, “esta demostració de falta de previsió a un mes de la Festa provoca que les coses es facen de pressa i mal. Entenem la bona predisposició de la gent que ha volgut participar i presentar una oferta per a l’organització de la Barraca, estaven en el seu dret i respectem i donem suport a qualsevol empresari crevillentí en les licitacions que treu a concurs l’Ajuntament. Però no podem dir el mateix de la Sra. Mallol i la Sra.Pomares, qui sent representants públics han volgut vestir de concurs obert unes condicions que s’aproximaven més a la prevaricació i el tràfic d’influències, i que -a la postre- els ha eixit mal”.

Per a l’Esquerra el resultat d’este procés és desolador, perquè a unes setmanes de la Barraca encara no s’ha adjudicat definitivament el contracte ni sabem qui va a tocar. S’ha de separar aquí les actuacions de fora de la Barraca, com la de “Teresa Rabal” o “el Guateque de la década” que sí que han sigut contractades de manera directa i sense concurs per la Sra. Loreto Mallol.

L’Esquerra també ha volgut explicar cap a quin model hauria de pilotar la gestió de la Barraca. En este sentit han apuntat a licitar com fan altres pobles el muntatge necessari per a les actuacions tant de la Barraca com de la resta de concerts en un mateix lot per abaratir costos. Però pel que fa a les actuacions, estes haurien de ser escollides i contractades de manera directa o a través de productores però sempre determinant l’Ajuntament quins són els grups que van a tocar i no deixar-ho en mans de qui guanye una licitació. D’esta manera també sabrem que se li paga concretament a cada grup i evitarem que els grups locals siguen mal pagats. Unes decisions que necessiten d’organitzar-se les coses en temps i de modèstia a l’hora d’acceptar les crítiques.

Per a Josep Candela “hem d’eixir de l’espiral a què ens condemna el PP cada vegada que vol organitzar unes festes d’esquena al poble. La Regidoria de Festes actua des de fa anys com un compartiment estanc i fa que no només la Barraca siga un signe de falta d’inclusió social. Passa també a l’hora de deixar més llibertat i coordinar unes festes al carrer junt amb les Comparses, qui es troben moltes vegades per part de l’Ajuntament amb més obstacles que col•laboració. Es tracta, en definitiva, de repensar les festes i que siguen unes festes fetes per tots i per a tots”.